Het Gebruikelijk Loon in 2023: Salarisadministratie in Perspectief

2023-11-13
Redactie

Het Gebruikelijk Loon in 2023: Salarisadministratie in Perspectief

Het gebruikelijk loon is een term die vaak voorkomt in de wereld van belastingen en salarisadministratie. Het verwijst naar het salaris dat een directeur-grootaandeelhouder (DGA) minimaal moet verdienen voor zijn of haar werkzaamheden binnen de onderneming. In 2023 zijn er enkele belangrijke aspecten en wijzigingen met betrekking tot het gebruikelijk loon die van invloed kunnen zijn op salarisadministrateurs en ondernemers.

Wat is het gebruikelijk loon?

Het gebruikelijk loon is het salaris dat als redelijk wordt beschouwd voor de arbeid die een DGA verricht voor zijn of haar BV (besloten vennootschap). Het doel van deze regeling is om te voorkomen dat DGA's een te laag salaris opgeven om zo belasting te ontduiken. Het loon moet overeenkomen met wat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van de arbeid. Hulp nodig bij het vaststellen van jouw gebruikelijk loon? SimpeleLoonstrook kan je hier bij helpen, kijk bijvoorbeeld op hun blog over DGA Salaris 2023.

Wijzigingen in 2023

1. Inflatiecorrectie

Net als elk jaar wordt het gebruikelijk loon aangepast aan de inflatie. Voor 2023 betekent dit dat het loon waarschijnlijk iets zal stijgen ten opzichte van voorgaande jaren. Salarisadministrateurs moeten deze aanpassing nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat het salaris van de DGA voldoet aan de actuele normen.

2. Marktconformiteit

Er is een groeiende nadruk op marktconformiteit bij het bepalen van het gebruikelijk loon. De Belastingdienst kijkt niet alleen naar het salaris van vergelijkbare DGA's, maar ook naar wat gangbaar is in de markt voor een vergelijkbare functie. Dit vereist een grondige analyse van de beloningsstructuur binnen de branche.

3. Impact op DGA Salarisadministratie

Voor salarisadministrateurs betekenen deze wijzigingen dat een nauwkeurige berekening van het gebruikelijk loon essentieel is. Het is niet alleen een kwestie van het voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook van het zorgen voor een eerlijke beloning voor de geleverde arbeid. Het is aan te raden regelmatig de salarisstructuur en het gebruikelijk loon te herzien om te voldoen aan de actuele normen.

Tips voor Salarisadministratie in 2023

  1. Houd de Inflatie in de Gaten: Zorg ervoor dat het gebruikelijk loon wordt aangepast aan de inflatie om te voldoen aan de meest recente normen.

  2. Marktonderzoek: Voer regelmatig marktonderzoek uit om te bepalen of het huidige gebruikelijk loon nog steeds marktconform is.

  3. Documentatie: Zorg voor gedegen documentatie van de overwegingen bij het bepalen van het gebruikelijk loon. Dit kan van pas komen bij eventuele vragen van de Belastingdienst.

  4. Overleg met een Expert: In complexe gevallen is het raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur of salarisexpert om ervoor te zorgen dat alles correct wordt berekend en gedocumenteerd.

In conclusie is het gebruikelijk loon in 2023 niet alleen een wettelijke verplichting maar ook een belangrijk aspect van eerlijke beloning. Door goed op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen en zorgvuldige salarisadministratiepraktijken toe te passen, kunnen salarisadministrateurs een cruciale rol spelen in het waarborgen van de financiële gezondheid van de onderneming en het voldoen aan fiscale vereisten.